Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Proste banoffee

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 4 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Nadzienie

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
  2. Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.
  3. Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.
  4. W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.
  5. Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.
  6. Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.

Opis przepisu:

Masz ochotę na pyszny deser, którego przygotowanie nie jest trudne? Z pomocą przychodzi banoffee pie! Przepis na ciasto, którego nie trzeba piec, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli należysz do grona miłośników bananów i słodkiej masy kajmakowej.

Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?