Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Caponata

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz pod wodą i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż od czasu do czasu mieszając aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Na tej samej patelni obsmaż cebulę aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez ok. 3 minuty.
  4. Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość aż płyn częściowo odparuje, czyli ok. 15-20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.
  5. Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.
  6. Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15-20 minut.
  7. Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Z pomocą warzyw i starannie dobranych dodatków możesz wyczarować pyszny obiad. Taka właśnie jest sycylijska caponata! To tradycyjna potrawa, którą przygotujesz na różne sposoby. W naszej wersji wzbogaciliśmy ją o dodatek bulionu warzywnego Winiary. Dzięki niemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Z czym najlepiej smakuje caponata siciliana? Przepis bazuje na warzywach, które doskonale łączą się z owocami morza czy mięsem. Caponata sprawdzi się też jako samodzielne danie, podawane np. z opiekanym pieczywem. To doskonały pomysł na przekąskę lub obiad dla całej rodziny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?