Pierogi ruskie

Oceń ten przepis!

3/5 3 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 5

3/5 3 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. FARSZ: Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.
  2. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.
  3. Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.
  4. Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.
  5. CIASTO: Przygotuj ciasto według przepisu na ciasto na pierogi ruskie. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
  6. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.
  7. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
  8. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
  9. Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
  10. Gotowe pierogi ruskie polej masłem klarowanym z zeszkloną cebulą.

Opis przepisu:

Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą z Rosji. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym. Pierożki najlepiej smakują okraszone podsmażaną na maśle klarowanym cebulą. Niektórzy jednak wolą je ze śmietaną, czy też z kminkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?