składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
- 1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
- Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
- Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
- Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
- Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
- W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
- Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
- Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
- W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
- Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.
Opis przepisu:
Autor: David GaboriaudObiad może być jednocześnie pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest stronggulasz wołowy z grzybami/strong, podawany z kluskami śląskimi. To tradycyjne danie, które nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu m.in. dzięki wykorzystaniu czerwonego wina i smażonych borowików. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić na niedzielny obiad, wypróbuj nasz przepis na stronggulasz wołowy/strong – zobaczysz, że zasmakuje tobie i całej rodzinie!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?