Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię i bataty obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Chili pokrój na ukos, w cienkie plasterki (zostaw pestki, jeśli lubisz ostre dania).
  3. Imbir obierz i pokrój w cienkie słupki.
  4. Łyżkę bulionu wymieszaj z 400 ml ciepłej wody.
  5. Na oleju kokosowym zeszklij cebulę. Dodaj chili i imbir. Podsmaż przez 30 sekund.
  6. Wlej 400 ml bulionu i mleczko kokosowe.
  7. Dodaj warzywa i gotuj aż będą miękkie.
  8. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.
  9. Ugotuj ryż na sypko.
  10. Curry z dynią i ciecierzycą oraz batatem serwuj z ryżem, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki.

Opis przepisu:

Jesienią sięgaj po sezonowe warzywa, a zwłaszcza po dynię, którą przyrządzisz na różne sposoby. Curry z dynią to propozycja obiadu inspirowana kuchnią indyjską, która na dodatek wspaniale rozgrzewa. Dodatek chili, imbiru i limonki jest odpowiedzialny nie tylko za niezwykłe wrażenia smakowe – to m.in. dzięki tym składnikom curry z dynią jest tak aromatyczne. Podawaj je z ryżem i ciesz się pysznym obiadem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?