Tarta cebulowa na cieście francuskim

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój na cienkie talarki.
  2. Żółtko wymieszaj z jedną łyżeczką śmietany.
  3. Wyłóż ciasto francuskie na blachę. Nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj żółtkiem za pomocą pędzelka.
  4. Ułóż krążki cebuli.
  5. Dodaj 3-4 łyżeczki śmietany i umieść na wierzchu starty ser.
  6. Piecz w 180°C na złoty kolor przez ok. 30 minut.
  7. 5 łyżek majonezu wymieszaj z jedną łyżką tymianku i czarnym pieprzem.
  8. Wyciągnij z piekarnika, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i resztą świeżego tymianku.
  9. Tartę cebulową serwuj z majonezem.

Opis przepisu:

Tarta w wersji wytrwanej to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie pieczonej cebuli z roztopionym serem i ciastem francuskim sprawi, że nawet niejadek poprosi o dokładkę! To klasyczne francuskie danie, które na dodatek jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Smak tarty cebulowej warto podkręcić dodatkiem majonezu z tymiankiem. Dzięki temu stanie się jeszcze pyszniejsza!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?