Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.
  2. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupkie od zewnątrz, czyli ok. 30 minut.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili drobno posiekaj.
  4. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażaj czosnek i chili przez 30 sekund.
  5. Dodaj puszkę pomidorów i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą.
  6. 5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego wymieszaj z wędzoną papryką.
  7. Ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Gotowe patatas bravas serwuj z sosem pomidorowym i majonezem.

Opis przepisu:

Apetyt pobudza już sam zapach patatas bravas, który unosi się w powietrzu, gdy pieczone ziemniaki pojawiają się na stole. To typowe hiszpańskie tapas, podawane z pikantnym sosem pomidorowym i majonezem, idealnie sprawdzi się jako przekąska albo główne danie. Na dodatek pieczone ziemianki – bez gotowania – można przyrządzić z łatwością. Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu. Przekonaj się, jaki mają wyjątkowy smak!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?