Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 30 min.

  • Porcje 7

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łopatkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszaj ze sobą, a następnie powstałą mieszanką natrzyj dokładnie mięso. Całość skrop oliwą i odstaw. Mięso powinno się marynować min. 1h, a najlepiej przez całą noc.
  3. Po tym czasie łopatę obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy będzie już rumiana przełóż ją do dużego garnka.
  4. Cebulę przekrój na 4 części i dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem. Łopatkę duś na średniej mocy ok. 2-3 h aż będzie miękka.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż skórą do dołu na blaszce do pieczenia.
  6. Czosnek drobno posiekaj i posyp nim pomidorki. Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 20-30 minut lub pod grill na ok. 10 minut. Pomidorki powinny stracić jędrność i część wody.
  8. Pieczywo pokrój na kromki. Każdą posmaruj Remuladą Winiary.
  9. Na spodzie kanapki ułóż poszarpaną łopatkę z wieprzowiny.
  10. Dodaj kilka upieczonych pomidorków i odrobinę ulubionej sałaty.
  11. Całość przykryj drugą posmarowaną kromką pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?