Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 3

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  2. Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w długie frytki, a następnie opłucz zimną wodą i ponownie wysusz.
  3. Tak przygotowane ziemniaki skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia tak aby warzywa tworzyły pojedynczą warstwę. Całość pieczemy ok 30-40 min.
  5. W połowie pieczenia można obrócić ziemniaki, aby upiekły się bardziej jednakowo.
  6. Filety z ryby pokrój wzdłuż. Dopraw tartą skórką z cytryny oraz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  7. W misce wymieszaj piwo z mąką pszenną i ryżową. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaj wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  8. W głębokim garnku lub rondlu rozgrzej tłuszcz.
  9. Filety z ryby osusz na ręczniku papierowym. Każdy z osobna obtocz w mące a następnie pojedynczo zanurzaj w cieście piwnym – tak aby dokładnie pokrywało rybę.
  10. Dorsza smaż w głębokim tłuszczu, na średniej mocy (ok. 180°C) aż panierka zrobi się rumiana i chrupiąca.
  11. Po usmażeniu rybę odsączamy na ręczniku papierowym.
  12. Podawaj z frytkami i Remuladą Winiary.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?