Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Sandacz faszerowany w galaretce

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion warzywny.
  2. Filet z sandacza zmiel w maszynce.
  3. Dodaj posiekany koperek, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj wałek i owiń folią spożywczą. Zwiąż końce folii. Całość ponakłuwaj wykałaczką, by folia nie popękała podczas gotowania.
  5. Owiniętą w folię masę rybną włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  6. Następnie wyjmij rybę, a do zimnego wywaru dodaj roztrzepane białko jajka i ocet.
  7. Podgrzewaj aż do zagotowania, cały czas mieszając.
  8. Przelej wywar przez sitko wyłożone gazą.
  9. Rozprowadź żelatynę w kilku łyżeczkach zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego wywaru i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Odstaw, żeby wywar wystygł i zaczął gęstnieć.
  10. Sandacza odwiń z folii i pokrój w grube plastry.
  11. Na dno półmiska wlej kilka łyżek zimnego wywaru z żelatyną i poczekaj, aż zastygnie.
  12. Wsyp część odsączonych warzyw z puszki i ułóż na nich plastry gotowanej ryby.
  13. Na wierzch dołóż pozostałe warzywa, pokrojone w plastry jajka na twardo i listki koperku.
  14. Polej częścią galarety i odstaw do lodówki, żeby stężała.
  15. Po pewnym czasie wlej resztę galarety tak, by pokryła wszystkie składniki.
  16. Zostaw w lodówce, aż całość dobrze zastygnie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?