Karp w sosie piernikowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 5

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion.
  2. Włóż głowy karpia do bulionu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, przelej przez sitko.
  3. Zalej wywarem z karpia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyjmij rybę i odłóż na bok.
  4. Z przyrumienionej na patelni mąki i masła przygotuj zasmażkę.
  5. Wsyp cukier na dno garnka. Gdy się rozpuści i zrobi lekko brązowy, wlej wino i dodaj pokruszone pierniki.
  6. Gotuj sos, mieszając od czasu do czasu.
  7. Gdy sos w garnku zrobi się gęsty, dolej wywar z karpia w proporcjach pół na pół.
  8. Dodaj rodzynki, a następnie zasmażkę, cały czas mieszając.
  9. Gotuj sos przez dłuższy czas. Jeśli zrobi się za gęsty, dolej trochę wywaru z karpia.
  10. 10. Podawaj karpia polanego sosem i posypanego płatkami migdałowymi.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?