Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  2. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie. Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  3. Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
  4. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny. Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
  5. Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
  6. Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?