Pieczone ziemniaki z guacamole

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Natnij z jednej strony „na krzyż” do połowy grubości ziemniaka.
  2. Posmaruj od strony nacięcia masłem i posyp solą.
  3. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Pod koniec pieczenia ziemniaków dołóż plastry boczku rozłożone płasko na papierze do pieczenia. Piecz tak długo, aż boczek zrobi się chrupiący i rumiany (około 5–10 minut).
  5. W misce rozgnieć widelcem awokado z odrobiną soku z limonki.
  6. Dodaj serek i wymieszaj.
  7. Czosnek drobno posiekaj, a szalotkę, paprykę i pomidor pokrój w kostkę.
  8. Połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz kilkoma dodatkowymi kroplami soku z limonki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?