Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obraną dynię pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę – aż stanie się miękka.
  2. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir. Po tym czasie dodaj dynię, marchew i ziemniaki i smaż całość kolejne 3 min. Po tym czasie warzywa zalej 1,5l. wody.
  3. Dodaj bulion ze słoika Winiary i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj mleko kokosowe i zmiksuj dokładnie na gładki krem.
  4. Zupę podawaj z pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi i posiekaną natką pietruszki.
  5. TIP. Na suchą patelnię wsyp orzechy laskowe. Praż je na średniej mocy cały czas mieszając aż ich skórka zacznie pękać i lekko odchodzić od orzecha. Gorące orzechy przesyp na ścierkę kuchenną a następnie złóż ją na pół. Pocieraj orzechy przez szmatkę aż ich skórka całkowicie odpadnie.
  6. TIP: możesz użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba jej obierać.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?