Tort z Czarnolasu

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
  2. Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
  3. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
  4. Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
  6. Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
  7. Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.

Opis przepisu:

Tort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?