Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
Krok 2
5 min
Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 3
40 min
Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
10 min
Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
Krok 6
10 min
Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
Krok 7
10 min
Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Krok 1
z
7
W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
Krok 2
z
7
Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 3
z
7
Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
z
7
Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
7
Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
Krok 6
z
7
Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
Krok 7
z
7
Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0