składniki:
Ciasto
Krem


Przygotowanie:
- W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
- Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
- Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
- Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
- Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYTort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?