Chłodnik klasyczny

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. 8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
  2. Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.
  3. Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.
  4. Podawaj z ugotowanym jajkiem

Opis przepisu:

Szybki, łatwy, a przede wszystkim smaczny – taki jest chłodnik klasyczny. Ta zupa tradycyjnie związana z naszymi wschodnimi sąsiadami jest jednak bardzo popularna w polskich domach. Trudno się temu dziwić. Nie wymaga skomplikowanych przygotowań czy wyszukanych składników. I doskonale sprawdza się na lipcowe i sierpniowe upały. Orzeźwia, ale też dostarcza mnóstwa wartościowych składników dzięki zawartości dodatków, takich jak ogórek, rzodkiewka, jajko czy szczypiorek.

Naszą wersję chłodnika przygotujesz błyskawicznie. A wszystko za sprawą Barszczu Czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY. Do tego wywaru dołóż swoje ulubione dodatki i ciesz się smacznym obiadem! Docenisz go szczególnie w upalne, ale pracowite dni, kiedy brakuje czasu na przygotowanie domowych posiłków czy spędzanie długich godzin w nagrzanej kuchni.

Na początek wymieszaj 8 płaskich łyżeczek barszczu z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz łagodniejszy smak – wsyp mniej barszczu, jeśli bardziej intensywny – możesz dodać więcej. Tak dopasujesz smak chłodnika do swoich upodobań, ale pamiętaj, że jogurt zawsze nieco łagodzi jego intensywność.

Następnie zielonego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek dokładnie posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno pokrój albo rozgnieć nożem. Dodaj warzywa do jogurtu. Całość przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Tak przygotowany chłodnik możesz podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka. Smak zupy dobrze podkreśli też grzanka lub świeże pieczywo.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?