Prosta kanapka z szynką, serem i sałatą

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 5 min.

  • Porcje 10

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pieczywo posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, na majonezie układaj sałatę i rukolę, plastry szynki i plastry sera.
  2. Wierzch posmaruj Ketchupem łagodnym WINIARY i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Wiosna to nie tylko dłuższe dni i więcej słońca. Widać ją także na naszych talerzach, zaś młoda kapusta to jeden z jej zwiastunów. Choć istnieje wiele sposobów na to, by smacznie podać to warzywo, jedną z ulubionych i bardziej uniwersalnych potraw jest duszona kapusta z kiełbasą i koperkiem. Jej niezwykły smak podkreśla podsmażana na złocisty kolor cebulka.

Choć przygotowanie tego dania zajmuje około 1,5 godziny, warto poświęcić czas, bowiem jest to doskonała propozycja na obiad na kilka dni. Równie dobrze jednak ten przepis możesz wykorzystać jako dodatek na wielkanocny stół czy na inną specjalną okazję. Zaletą tego dania jest niski stopień trudności.

Zacznij od umycia kapusty i obrania jej z wierzchnich liści. Poszatkuj. Do wody przykrywającej dno garnka włóż pokrojoną kapustę i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Cebulkę posiekaną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do kapusty. Następnie pokrój kiełbasę w grubą kostkę i także dodaj do kapusty.

Kiedy ta już zmięknie, przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło i zasyp je mąką. Po podsmażeniu zalej je wywarem z kapusty, pomieszaj i wlej do garnka z kapustą. Dopraw koperkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?