Quesadilla z kurczakiem, serem cheddar i kukurydzą

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

marynata

opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską i 4 łyżki oleju.
  3. Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
  5. Ser cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Łodyżki kolendry drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  7. Na rozgrzanej patelni smaż zamarynowanego kurczaka na złocisty kolor, a następnie – przestudź.
  8. Na 4 plackach tortilli rozłóż równomiernie kawałki kurczaka, posyp cebulą, papryką i kukurydzą, posyp startym cheddarem i polej Sosem Texicana WINIARY, po czym każdą porcję przykryj drugim plackiem.
  9. Tak przygotowane quesadille podgrzewaj na suchej patelni, na średnim ogniu, z obu stron, aż będą złociste.
  10. Podawaj posypane kostkami awokado i listkami kolendry.

Opis przepisu:

Quesadilla to danie o meksykańskim rodowodzie, popularne także w USA. Jego podstawowe składniki to tortilla i roztopiony żółty ser, np. cheddar, oraz rozmaite dodatki – w zależności od upodobania. Przygotuj dla rodziny pyszną niespodziankę w stylu Tex-Mex, koniecznie z dodatkiem Sosu Texicana pomidorowym z chili WINIARY, który zapewni Twojej quesadilli pyszny, wyrazisty smak. Tortilla z kurczakiem to smaczny pomysł na sycący obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?