Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 8

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

zapiekanka

puree ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.
  3. Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.
  4. Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.
  5. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.
  6. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.
  7. Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  8. Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.
  9. Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.
  10. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

Opis przepisu:

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami to obiad jednodaniowy, który wspaniale nasyci i rozgrzeje żołądek. Mięso mielone nabierze aromatu za sprawą Bulionu wołowego WINIARY i warzyw, a wszystkie składniki wyśmienicie połącza się podczas pieczenia. Zapiekanka sprawdzi się wyśmienicie jako niedzielny obiad dla większego grona rodziny lub przyjaciół.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?