Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

rurki

nadzienie

dekoracja

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
  2. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.
  3. Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
  4. Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.
  5. Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
  6. Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.
  7. Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.
  8. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
  9. Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.

Opis przepisu:

Cannoli to sycylijski deser, który zachwyca połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia. Jeśli lubisz kulinarne podróże, to włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem z pewnością zabiorą Cię w jedną z przyjemniejszych wycieczek do Włoch. Cannoli wyśmienicie smakują do mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?