Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 8

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

krem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
  2. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki. Wyrób zwarte ciasto dodając w międzyczasie odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
  3. Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
  4. Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm.
  5. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki. Foremki nasmaruj olejem, a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka. Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
  6. Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia.
  7. Budyń przygotuj wg. opisu na opakowaniu – uwzględniając mniejszą ilość mleka. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  8. Po tym czasie w osobnej misce ubij ciepłe masło i stopniowo dodawaj po jednej łyżce schłodzony budyń tak, aby masa dokładnie łączyła się za każdym razem kiedy dodamy budyń.
  9. Masę miksuj, aż całkowicie połączą się wszystkie składniki. Gotową masą faszeruj usmażone cannoli.

Opis przepisu:

Cannoli to przepyszny włoski deser, który składa się z kruchego, usmażonego na tłuszczu ciasta wypełnionego nadzieniem z sera ricotta. W naszym przepisie na włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem proponujemy podawać z aksamitnym Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Takie nadzienie jest równie pyszne i z łatwością przyrządzisz je w każdej chwili.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?