Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto na pierogi

farsz

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
  2. Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
  3. Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
  5. Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Opis przepisu:

Dla fanów mącznych dań proponujemy chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie z mięsnym farszem. Przyrządzane są z mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny lub mieszanki różnych rodzajów mięs. Jeśli masz wprawę w robieniu klasycznych pierogów, to chinkali nie powinny przysporzyć Ci większego kłopotu. Mięso na farsz połącz z Bulionem wołowym WINIARY – dzięki temu wydobędziesz z pierożków całą głębię smaku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?