Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto kruche

dodatki

śliwki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ze wszystkich składników ciasta kruchego zagnieć jednolite i gładkie ciasto, a następnie włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Na patelni rozpuszczaj brązowy cukier do momentu, aż nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Wrzuć połówki śliwek i smaż, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Podsmażaj całość około 3 – 5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  4. Orzechy rozdrobnij lub lekko posiekaj. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
  5. Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość około 4 – 5 mm i wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześniej budyń waniliowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na samej górze ułóż karmelizowane śliwki.
  6. Piecz tartę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 – 180*C.
  7. Jeżeli nie masz świeżych śliwek użyj bez obaw tych mrożonych. Dla bardziej widowiskowego efektu możesz udekorować wierzch tarty kratką z ciasta. Na początku odłóż 1/3 porcji ciasta. Rozwałkuj je, pokrój w paski o długości foremki, którą masz i poukładaj naprzemiennie na wierzchu tarty przed wstawieniem jej do piekarnika.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?