Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 6

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

tłuczone ziemniaki

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę obgotuj w wodzie przez 20 minut. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu, aż będą rumiane. Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
  2. Zawartość opakowania barszczu białego rozrób w 300 ml wody i dodaj do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek. Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dodaj solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natka pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
  4. Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?