Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta trochę parmezanu, który zastąpi część soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
  2. Pamiętaj, że ciasto ziemniaczane z czasem rzednie. Dlatego kopytka najlepiej przygotować od razu. Z gotowego ciasta uformuj wałki, a następnie pokrój je na małe kluseczki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3–5 min.
  3. Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i zagotuj. W osobnym rondelku podgrzej masło i wrzuć do niego liście szałwii. Smaż, aż zrobią się chrupkie i zmienią barwę na ciemnozieloną.
  4. Ugotowane kopytka wymieszaj z sosem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane parmezanem i polane masłem szałwiowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?