Chili con carne - meksykańskie danie jednogarnkowe

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso mielone.
  2. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie już rumiane dodaj cebulę a później czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
  3. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Danie na patelni uzupełnij wszystkimi przyprawami i smaż całość ok 1 min.
  4. Następnie wlej wodę oraz passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion w słoiku Winiary i duś całość ok 30min.
  5. Po tym czasie dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Duś jeszcze 10 min.
  6. Podawaj z kleksem śmietany, świeżą kolendrą i limonką.

Opis przepisu:

Chili con carne – meksykańskie danie jednogarnkowe to jeden z tych obiadów, które nie potrzebują ani zupy, ani przystawki! Taki obiad jednogarnkowy jest pożywny, a przy tym bardzo smaczny. Tradycyjne chili con carne przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście papryki chili. Dodatek Bulionu wołowego WINIARY pomoże wydobyć esencjonalny smak całego dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?