Pieczeń rzymska z warzywami

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 8

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umieść w misce. Dodaj pastę bulionową, majeranek oraz musztardę.
  2. Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.
  4. Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.
  5. Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.
  6. Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.

Opis przepisu:

Pieczeń rzymska z warzywami, zgodnie z tradycyjnym przepisem, wykonana jest na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Urozmaiciliśmy danie poprzez dodanie wędzonego boczku i kolorowych warzyw. Dodany do mięsa Bulion Wołowy WINIARY pogłębia smak dania i nadaje mu niezwykłej soczystości. Pieczeń rzymska to propozycja nie tylko na święta – można ją serwować w plastrach na kanapkach lub jako danie obiadowe, które idealnie komponuje się z kaszami, kluskami śląskimi i ziemniakami. A Ty z czym zaserwujesz swoją pieczeń rzymską?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?