Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Oceń ten przepis!

3/5 3 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

3/5 3 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika bez oliwy, aż staną się chrupiące i złociste. Po tym czasie przesyp je do osobnej miseczki.
  2. Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i posmaruj 1 łyżką bulionu ze słoika. Jeżeli masz możliwość to odstaw mięso do zamarynowania na minimum pół godziny. Po tym czasie kurczaka usmaż w garnku z dodatkiem oliwy, aż będzie złoto brązowy. Odstaw.
  3. W tym samym garnku wymieszaj kuskus, połowę uprażonych pestek oraz 2 szklanki wrzącej wody. Dodaj bulionu ze słoiczka i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na ok 15 min aż kuskus wchłonie cały płyn.
  4. Po tym czasie kuskus wymieszaj widelcem aby stał się bardziej sypki. Dodaj pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz całość dopraw pieprzem . Dokładnie wymieszaj.
  5. Sałatkę podawaj z pokrojonym kurczakiem, pozostałymi prażonymi pestkami oraz pokruszonym serem feta.

Opis przepisu:

Tabuleh to sałatka idealna dla osób spragnionych oryginalnych, orientalnych smaków prosto z kuchni arabskiej. Tabuleh – sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem została wykonana przez nas z dodatkiem Bulionu warzywnego w słoiku Winiary. Naszą sałatkę wzbogaciliśmy owocami granatu, dzięki czemu nabiera ona koloru i wyrazistości. Sałatkę z kurczakiem możesz zabierać w lunch boxach do szkoły lub pracy. Sprawdzi się ona również jako dodatek do dań z grilla, np. karkówki lub pieczonych warzyw.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?