Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
  2. Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion i gotuj ok 7 min.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Kiedy buraczki z płynem będą już zimne dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem a następnie schłodź min 1h a najlepiej całą noc w lodówce.
  6. Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.

Opis przepisu:

Gdy przychodzą cieplejsze i upalne dni, chłodniki stają się prawdziwym wybawieniem! Można je bardzo szybko przygotować, są one lekkie i orzeźwiające. Czego chcieć więcej? W tej odsłonie podpowiadamy, jak przygotować chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym. Do jego przygotowania użyliśmy Bulionu warzywnego w słoiku Winiary i kilka pęczków botwiny. Zadbaliśmy również o to, by zupa była sycąca, dlatego do jej przygotowania użyliśmy twarogu wiejskiego i jogurtu. Ostrym akcentem zupy z botwiny jest świeża rzodkiewka. Palce lizać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?