Harira

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 4

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.
  4. Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.
  5. Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
  6. Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.
  7. Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.

Opis przepisu:

Harira to gęsta i pożywna zupa, która pochodzi z okolic Maroka. W jej skład wchodzą ciecierzyca i soczewica, a w wersji niewegetariańskiej – mięso baranie, wołowe lub drobiowe. Harira doprawiona jest aromatycznymi przyprawami: kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem cayenne. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?