składniki:
liczba porcji:
kaczka
ziemniaki
dodatki


Przygotowanie:
- Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.
- W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.
- Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).
- Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.
- Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.
- Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.
- Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.
- Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
- Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).
- Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.
- Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.
Opis przepisu:
Autor: David GaboriaudDanie główne, jakim jest kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni, to wspaniały pomysł na świąteczny obiad. Konfitowanie to sposób przyrządzania dania poprzez powolne gotowanie w głębokim tłuszczu i najczęściej jest stosowane przy mięsie drobiowym. Konfitowane udko z kaczki dobrze smakuje z zieloną sałatą lub carpaccio z buraka.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?