Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

bliny

dodatki

Przygotowanie:

  1. Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem. Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
  2. Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
  3. Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.

Opis przepisu:

Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?