Pikantna zupa z dyni piżmowej z ziarnami słonecznika

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na dyni położyć kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Skórkę z dyni ściągamy po upieczeniu. Jest to o wiele łatwiejsze gdy jest już miękka.
  2. Przygotować bulion warzywny lub drobiowy z litra wody. W bulionie ugotować drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Dodać szczyptę płatków chilli. Tylko ostrożnie z płatkami, bo zupa wyjdzie za pikantna no chyba że taką lubicie;)
  3. Lekko uprażyć ziarna słonecznika na patelni.
  4. Do bulionu z warzywami dodać upieczoną dynie i całość zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego.

Opis przepisu:

Zupa z pieczonej dyni piżmowej z ziarnami słonecznika. Bardzo prosta w przygotowaniu tylko trochę czasochłonna.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?