Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 10

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Do miski wyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej mleko oraz wbij jajko. Wrzuć puree z dyni. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40minut.
  2. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś pod przykryciem parę minut.
  3. Do rondla wlej 400 ml mleka. Zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp budyń i energicznie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej budyń z resztą mleka. Mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.
  4. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj budyń oraz posyp jabłkami.
  5. Całość zwiń w roladkę i potnij na mniejsze kawałki. Ułoż na blaszce obok siebie i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?