Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 10

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać..Białka ubić utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
  2. MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Dodać jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier .Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut.Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta.Nakryć drugim biszkoptem.
  3. MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę rozpuścić w szklance wody.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.Delikatnie połączyć ze stratą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt.Pozostawić do stężenia.
  4. Galaretkę przygotować według przepisu. Teżejącą wylać na dyniowo - pomarańczową masę .Pozostawic na kilka godzin w lodówce.
  5. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)

Opis przepisu:

Ciemny biszkopt z masą serowo-dyniową, dyniowio- maslaną pianką z dodatkiem pomarańczy i galaretką. Każdy kto go spróbuje szybko sięgnie po drugi kawałek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?