Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i czarnymi porzeczkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się , a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, czarne porzeczki oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.
  3. Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.
  4. Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?