Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

leniwe

zabajone

dodatki

Przygotowanie:

  1. Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
  2. Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
  3. Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  4. Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
  5. Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
  6. Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.

Opis przepisu:

Zabajone to tradycyjny, włoski deser, który zrobisz z trzech składników: z żółtek jaj, cukru i wina. Przepis na kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi pokazuje, że warto eksperymentować z pomysłami na nowe smaki! Waniliowe zabajone wyśmienicie komponuje się z korzennymi przyprawami i dyniowymi leniwymi kluskami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?