Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zabajone to tradycyjny, włoski deser, który zrobisz z trzech składników: z żółtek jaj, cukru i wina. Przepis na kluski leniwez dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi pokazuje, że warto eksperymentować z pomysłami na nowe smaki! Waniliowe zabajone wyśmienicie komponuje się z korzennymi przyprawami i dyniowymi leniwymi kluskami.
Przygotowanie
32 min
Krok 1
15 min
Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
Krok 2
5 min
Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
Krok 3
5 min
Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
Krok 4
5 min
Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
Krok 5
1 min
Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
Krok 6
1 min
Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.
Krok 1
z
6
Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
Krok 2
z
6
Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
Krok 3
z
6
Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
Krok 4
z
6
Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
Krok 5
z
6
Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
Krok 6
z
6
Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0