Pomagamy w gotowaniu

Naleśniki z mascarpone i owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto na naleśniki

dodatki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli przygotowujesz wytrawną wersję naleśników pomiń cukier wanilinowy.
  2. Odstaw ciasto na 15 minut.
  3. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni jak ładnie się zarumienią.
  4. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i nakładaj na każdy usmażony naleśniki - 1 łyżkę. Zwiń naleśniki i podawaj z ulubionymi owocami.
  5. Gotowe naleśniki możesz posypać jeszcze cukrem pudrem.
  6. Podana ilość składników wystarcza na około 10 naleśników.

Opis przepisu:

Naleśniki są daniem, które smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono. Latem możesz przygotowywać je z owoców sezonowych, natomiast każda pora roku będzie dobra na przygotowanie naleśników z mascarpone i owocami! Smaczne i kolorowe, z nutą wanilii z cukru wanilinowego WINIARY mogą być zarówno daniem obiadowym, jak i pyszną popołudniową przekąską. Poznaj nasz przepis na naleśniki z mascarpone i owocami i zaserwuj doskonałe w smaku i imponująco wyglądające rarytasy.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? To proste, wystarczy połączyć ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej (nada ona ciastu lekkości) dodać jedno jajko, dwie łyżki roztopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz szklankę mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie – dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste – dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odłóż ciasto na 15 minut.

Naleśniki smaż z obu stron, na odrobinie masła, nalewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

Serek mascarpone połącz z cukrem wanilinowym WINIARY (1 łyżeczka na 250 gramów serka). Jedną łyżkę tak przygotowanego serka wyłóż na upieczony naleśnik i zawiń. Obsyp ulubionymi owocami (truskawkami, porzeczkami, borówkami, malinami) lub ich mieszanką.

Podany przepis na naleśniki z mascarpone i owocami wystarcza na około 10 naleśników.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?