Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

marynata do cebuli

kopytka

Przygotowanie:

  1. Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.
  2. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
  4. Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.
  5. Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.

Opis przepisu:

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad! Aby kotlety schabowe nabrały wyjątkowego aromatu i smaku, podsmaż je najpierw na patelni, a następnie dodaj Zupę cebulową Jak u Mamy WINIARY. Tak przygotowane mięso podawaj z kopytkami domowej roboty i cebulą zamarynowaną w miodzie, occie balsamicznym i rozmarynie. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?