Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 31 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 31 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.
  4. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.
  5. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  6. Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.

Opis przepisu:

Pożywne i sycące dnia wcale nie muszą być pracochłonne i wymagać stosowania wyszukanych składników. Doskonałym tego przykładem jest babka ziemniaczana. Dodatek cebulki i skwarków świetnie podkreśli smak ziemniaków i pomoże stworzyć pyszny obiad.

Idealnym pomysłem na szybki i niedrogi obiad jest właśnie babka ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, a smak i tak pozytywnie Cię zaskoczy! Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Następnie dodaj Zupę Cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko i majeranek. Dokładnie wyrób masę. Przełóż ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 50 minut. W tym czasie przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w piórka i smaż, aż stanie się miękka.

Upieczona babka ziemniaczana najlepiej smakuje podana od razu, z dużą ilością boczku i polana kwaśną śmietaną. Możesz ją też podawać później odsmażoną na patelni. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy boczku w myśl zasady „zero waste” w kuchni!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?