Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 6

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

gofry

marynata do kurczaka

dodatki

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka przełóż do miski, dodaj cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś usmaż na patelni, a jak przestygnie pokrój w plastry.
  2. Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przełóż do miski i połącz mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaj natkę. Gofry upiecz na złoty kolor w gofrownicy wysmarowanej olejem.
  3. Gofra polej sosem, połóż liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotuj dwa litry wody, dodaj ocet i sól. Do gotującej wody wbij jajka i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podawaj z jajkiem w koszulce, polej sosem ziołowym, posyp parmezanem, przykryj drugim gofrem.

Opis przepisu:

Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym sosem ziołowym Winiary.Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę.

Zwycięski przepis miesiąca Magdaleny Kaczmarek https://wesolakuchnia.blogspot.com

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?