Domowe pity z bobem i jajkiem

3/5 3 2 5 1
3/5 3 2 5 1
  • Przygotowanie: 2 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

pity

dodatki

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.
  4. Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.
  5. W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.
  6. Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.
  7. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.
  8. Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos ziołowy, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polej sosem.
  9. Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.

Opis przepisu:

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, są smaczne i mają dobry skład.

Zwycięski przepis miesiąca Sylwii Drożdż https://kuchniamniam.wordpress.com

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?