Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

4/5 4 2 5 1
4/5 4 2 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Porcje: 7

składniki:

liczba porcji:

chlebki

farsz

dekoracja

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z drożdżami i serem. Do mąki dolej letnie mleko, oliwę i wodę. Dodaj ulubione zioła. Wyrabiaj chwilę.
  2. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  3. Capri wymieszaj z fetą oraz posiekaną bazylią. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Podziel na 7 części i uformuj kule.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 7 części. Każdą część wałkuj i na środku rozwałkowanego ciasta dodaj kulę serową. Zwijaj na kształt sakiewek, spłaszcz i wałkuj.
  5. Chlebki posmaruj oliwą z oliwek delikatnie. Grilluj po 4 minuty z każdej strony.
  6. Chaczapuri podawaj z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i sosem ziołowym Winiary.

Opis przepisu:

Chaczapuri to gruziński zapiekany chlebek z farszem serowym, mięsnym lub fasolowym. W Gruzji chaczapuri jest jak pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem.

Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri.

Zwycięski przepis miesiąca Anity Gwiner https://www.kuchniawoparach.pl

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?