Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

placki:

chili con carne:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj chili con carne:
  2. Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.
  3. Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.
  4. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.
  5. Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany
  6. Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.
  7. W międzyczasie przygotuj placki:
  8. W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.
  9. Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.

Opis przepisu:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne) to pyszne danie, które łączy w sobie wpływy różnych kuchni świata. Wielość składników powoduje, że danie to może nabrać indywidualnego charakteru w zależności od tego, jakie proporcje składników dobierzesz. Warzywa i dobrej jakości mięso mielone podduszone na Kostce Mięsnej WINIARY będą smakowitym farszem i dopełnieniem placków ziemniaczanych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Piotr
    Brak mi słów. Dzisiaj robię to po raz trzeci. Moja rodzina jest zachwycona .Polecam każdemu kto lubi mexykansą kuchnię. Dzięki za przepis.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?