Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

5/5 5 1 5 1
5/5 5 1 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

placki:

chili con carne:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj chili con carne:
  2. Mięso mielone obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie rumiane.
  3. Dodaj cebulę posiekaną w piórka i podsmaż ją do miękkości.
  4. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę.
  5. Duś pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Podlewając wodą od czasu do czasu w ramach potrzeby. Gotową potrawę posyp posiekaną natką kolendry oraz wykończ - jeśli lubisz - łyżką kwaśnej śmietany
  6. Całość zalej pomidorami, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY oraz przyprawy (paprykę, kumin, oregano, czosnek, sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.
  7. W międzyczasie przygotuj placki:
  8. W międzyczasie przygotuj placki: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Wystudzoną cebulę wymieszaj z ziemniakami oraz jajkiem.
  9. Całość dopraw solą i pieprzem. Placki smaż małymi porcjami na oleju bądź oliwie, aż będą rumiane i chrupiące.

Opis przepisu:

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne) to pyszne danie, które łączy w sobie wpływy różnych kuchni świata. Wielość składników powoduje, że danie to może nabrać indywidualnego charakteru w zależności od tego, jakie proporcje składników dobierzesz. Warzywa i dobrej jakości mięso mielone podduszone na Kostce Mięsnej WINIARY będą smakowitym farszem i dopełnieniem placków ziemniaczanych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?