Placki ziemniaczane z cukinią

Oceń ten przepis!

3/5 3 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

3/5 3 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Cukinię również zetrzyj na małych oczkach tarki, odstaw na sitku i posyp odrobiną soli - pomoże to pozbyć się z cukinii nadmiaru wody.
  2. Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce. Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
  3. Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
  4. W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Opis przepisu:

Sezon na cukinię pozwala rozsmakować się w potrawach przyrządzanych na bazie tego smacznego warzywa. Placki ziemniaczane z cukinią są naprawdę pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Podawaj je z lekkim sosem zrobionym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu i koperku. Całość możesz serwować z małymi pomidorkami koktajlowymi lub ze słodkim pomidorem malinowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?