Placek po węgiersku

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj gulasz:
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Mięso na gulasz umyj a następnie pokrój w średnią kostkę.
  4. Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę o bokach mniej więcej 1cm. Pieczarki również umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
  5. Mięso, paprykę i pieczarki wrzuć do woreczka i delikatnie wymieszaj.
  6. W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania Pomysłu na... oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę po zawartości.
  7. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane:
  9. Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
  12. Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  13. Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
  14. Placki podawaj polane gulaszem, z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.

Opis przepisu:

Placek po węgiersku to pyszny posiłek, który z powodzeniem może być serwowany jako pełnowartościowe danie. Jest to bowiem danie bardzo sycące, a do tego uwielbiane przez amatorów ziemniaczanych potraw. Mięso gulaszowe przygotuj razem z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, aby było aromatyczne i soczyste. Do podania użyj posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?