Placki ziemniaczane z gulaszem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj gulasz:
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso gulaszowe pokrój w średnią kostkę i włóż do woreczka z górnej części opakowania.
  3. W wysokim naczyniu odmierz 200 ml wody, dodaj przyprawy z dolnej części opakowania, dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem. Woreczek zamknij czerwoną zapinką i delikatnie obracając równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.
  4. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na najniższym poziomie przez 90 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj placki:
  6. Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka). Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaży na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
  9. Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  10. Kiedy gulasz jest gotowy wyjmij go z piekarnika, rozetnij woreczek i ostrożnie przelej zawartość do naczynia żaroodpornego.
  11. Placki podawaj polane gulaszem, posypane natką, a jeśli lubisz – z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany.

Opis przepisu:

Jeśli lubisz obiady jednodaniowe, to placki ziemniaczane z gulaszem będą potrawą, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie tego dania zabierze trochę czasu, jednak warto go zainwestować, gdyż efekt końcowy jest naprawdę smakowity! Mięso gulaszowe przyrządź z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, a przekonasz się, że cały obiad nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?