Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz opłucz. Cebulę obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce (najmniejsze oczka).
  2. Dodaj jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i nałóż ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smaż na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony.
  4. Gotowej placki przekładaj na talerz i odsączaj z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  5. Oczyść i zetrzyj pieczarki na średnich oczkach tarki.
  6. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach.
  7. Gotowe placki ułóż na kartce piekarnika. Każdy posyp pieczarkami, a później serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 5-10 minut.

Opis przepisu:

Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami to propozycja dla tych, którzy cenią sobie placki ziemniaczane w wersji klasycznej, ale szukają pomysłu na nowy sposób podania! Usmażone placki ziemniaczane ułóż na blasze, nałóż pieczarki i obficie posyp serem żółtymi startym na grubych oczkach. Placki ziemniaczane wyjdą złociste, chrupiące i z pysznym, serowym aromatem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?