Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Na patelni roztop masło i podduś szpinak mrożony lub świeży, odparuj nadmiar wody.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich sól, rozkłócone jajko oraz mąkę i purée ze szpinaku i dokładnie wymieszaj, wyrabiając zwarte, lekkie ciasto.
  3. Od razu uformuj z niego wałki o średnicy około 3 cm i pokrój w ukośne kluseczki (ciasto ziemniaczane wraz z upływem czasu robi się coraz rzadsze).
  4. Kopytka gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Mięso pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na gorącym oleju.
  6. WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym dokładnie wymieszaj z 200 ml śmietanki (12%) i 200 ml wody. Dodaj do mięsa i zagotuj ciągle mieszając. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Kurczaka podawaj z kopytkami oraz ulubioną sałatką - na przykład z pomidorów, ogórka i cebuli.

Opis przepisu:

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy oprócz walorów smakowych cenią sobie też efekty wizualne. Oryginalne kopytka zrobione ze szpinaku nadają całości potrawy niepowtarzalnego charakteru. Taką kolorową kompozycję złożoną z kopytek, świeżej sałatki z warzyw oraz aromatycznego kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym z pewnością pochłonie każdy miłośnik kolorów na talerzu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?