Ogórki kiszone

Oceń ten przepis!

4/5 4 36 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 14 dni

4/5 4 36 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
  2. W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
  3. Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
  4. Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Opis przepisu:

Ogórki kiszone to przysmak, który lubi chyba każdy Polak. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podkreślą smak kanapki. Warto wykorzystać sezon letni, kiedy ogórki są świeże i łatwo dostępne, by zamiast kupować gotowe spróbować przygotować własne domowe ogórki kiszone. Czeka się na nie zaledwie dwa tygodnie, a ich smak na pewno będzie lepszy niż kupnych, a dodatkowa satysfakcja gwarantowana! Jeśli nie chcesz czekać tak długo, zrób ogórki małosolne- wtedy wystarczy tylko tydzień.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?