Ogórki kiszone

Oceń ten przepis!

4/5 4 63 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 14 dni

4/5 4 63 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
  2. W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
  3. Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
  4. Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Opis przepisu:

Każdy Polak jest w stanie wymienić przynajmniej kilka sposobów na podanie ogórków kiszonych. Jest to taki rarytas, który można wykorzystać na rozmaite okazje, jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Lato obfituje w naszym kraju w ogórki, które są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Samo przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około 2 tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach.

Ogórki dokładnie umyj i oczyść. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Do każdego z nich włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Niektórzy dodają także inne składniki, takie jak liść wiśni, ziarenka gorczycy czy liść dębu.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą i zakręć, a następnie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. To sprawi, że słoik będzie szczelny. Na koniec odstaw ogórki w zacienione miejsce o niskiej temperaturze – np. do piwnicy. Po około 2 tygodniach możesz cieszyć się smakiem kiszonych ogórków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?