Ogórki kiszone

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.

  • Oczekiwanie: 14 dni

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 3 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie.
  2. W międzyczasie do każdego z 6 słoików o pojemności około 1 litra włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), przeciętym ząbku czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
  3. Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
  4. Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Opis przepisu:

Ogórki kiszone to przysmak, który lubi chyba każdy Polak. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podkreślą smak kanapki. Warto wykorzystać sezon letni, kiedy ogórki są świeże i łatwo dostępne, by zamiast kupować gotowe spróbować przygotować własne domowe ogórki kiszone. Ich smak na pewno będzie lepszy niż kupnych, a dodatkowa satysfakcja gwarantowana!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?